Miljö 

“Stoppa skräpet från att skada djur och natur”

I år görs en extra stor satsning då det återigen är dags att plocka bort allt skräp från Jönköpings gator och skogar. Initiativet Hela Jönköping plockar skräp sker nu på lördag den 21 september. Vid Vindbron och Hamnkanalen anordnas aktiviteter mellan 10-15 för att engagera Jönköpings invånare till att göra rent staden.

Keep-Jkpg-clean och Jönköping city anordnar tillsammans återigen evenemanget Hela Jönköping plockar skräp. Tidigare år har eventet varit lyckat och bidragit till renare gator och natur i staden. I år görs en ännu större satsning för att locka fler till att vara med och hjälpa till. Under lördagen arrangeras nämligen eventet med skräpplockning, tävlingar, maskotar och mycket mer enligt det Jönköping City publicerar om på sin hemsida.

Amir Faqiri är grundare för Keep-Jkpg-clean och är en av arrangörerna i lördagens evenemang. Även tidigare år har han varit med och anordnat Hela Jönköping plockar skräp. På lördag görs däremot fler aktiviteter som ska locka människorna till skräpplockningen. Det kommer vara möjligt att prova på magnetfiske, sy en egen återvunnen tygkasse och för de minsta barnen kommer det vara ett 400 meterslopp för att uppmärksamma dagen. Amir Faqiri berättar för Jönköping Energi att de slog rekord år 2022 genom att ha samlat in över 250 ton skräp.

– Målet är att sådana här dagar inte ska behövas. Vi behöver bli fler som inte skräpar ner, säger Amir Faqiri i en intervju till Jönköping Energi.

På Jönköping citys hemsida skriver de om lördagens event. “Hjälp oss att stoppa skräpet från att skada djur och natur” skriver de tillsammans med information om eventet. De benämner även lördagen som den officiella plocka skräp-dagen och uppmuntrar människor att vara med och plocka skräp under dagen.

SVT Nyheter rapporterade i mars 2024 att budgeten för renhållning inte räcker till i Jönköping. Trots drygt 20 miljoner kronor från Jönköpings kommun är det alltså inte nog för att hålla gatorna rena. Görgen Olofsson som är verksamhetschef för gata, skog och park på Jönköping kommun förklarade till SVT Nyheter att enskilda personer måste ta reda på sitt eget skräp när budgeten inte räcker till.

– Varje gång någon kastar en fimp på marken är det skattepengar som går åt, säger Görgen Olofsson till SVT Nyheter.

Genom Hela Jönköping plockar skräp får stadens invånare därmed hjälpa till med gratis kraft för att gemensamt hålla gatorna rena. Därför blir lördagens evenemang en stor satsning för att hålla Jönköping rent.

Related posts